Menu

‘We zijn bezig met een levensbestendig huis’

Bart Verboog en Jan van den Hoven – Maarssen

Jan van den Hoven en Bart Verboog leerden elkaar kennen in 1988. “Het was een slechte zomer,” vertelt Jan, “maar het werd één dag mooi weer. En ik dacht weet je wat, ik neem lekker een dag vrij en ga naar het strand. Dat dacht Bart ook en zo ontmoet je elkaar. We bleven maar praten. Dus ’s avonds heeft Bart heerlijk Italiaans voor ons gekookt.” 3 jaar na die mooie zomerdag ging Bart bij Jan in Maarssen wonen.

Het huis waar de mannen nu al 30 jaar samenwonen is van Jan zijn ouders geweest. Jan en Bart maakten er samen hun eigen huis van. Ze lieten de garage verbouwen tot keuken, zodat ze een heel ruime benedenverdieping kregen. Die verdieping loopt in een L-vorm om de tuin vol met vrolijk gekleurde bloemen. Binnen is het al net zo kleurrijk als buiten; de creatieve persoonlijkheden van Jan en Bart zijn duidelijk terug te zien. De deurposten en kozijnen zijn lichtblauw en de originele houten vloer heeft een roodroze kleur gekregen. De 2 grote, op vloerkleden lijkende, vloerschilderingen heeft Bart zelf gemaakt. De schildering onder de eettafel heeft hetzelfde patroon als Jan zijn eerste zelfgemaakte schaaltje. Verder staan er verspreid door het hele huis schalen en potten die keramist Jan gemaakt heeft.

Levensbestendig huis

In 2008 werd de ziekte van Parkinson vastgesteld bij Bart. Tegen Jan zei hij toen nog: “Ik heb parkinson, maar parkinson heeft niet mij.” Bij parkinson sterven de hersencellen die het stofje ‘dopamine’ aanmaken langzaam af. Een tekort aan dopamine zorgt voor problemen bij het aansturen van spieren. Mensen met parkinson ervaren verschillende klachten, zoals problemen met bewegen of trillende voeten of armen. Maar ze kunnen ook moeite krijgen met slapen of andere minder zichtbare problemen ervaren. In de loop der tijd worden de klachten erger. Bart: “Ik heb vooral last van een minder goed evenwicht. Zo ben ik laatst slecht terecht gekomen na een val in de keuken. Ik ben op mijn rug gevallen en kreeg een scheurtje in mijn bekken.” Door zijn ziekte kan Bart inmiddels geen vloerschilderingen maken, of piano spelen of koken, zoals hij graag deed. Hij geniet nu van ‘heerlijk niets doen’.

Woning

Om te voorkomen dat hij nog een keer valt, gebruikt Bart nu een rollator om binnen- en buitenshuis te lopen. Er komt ook nog een rollator voor boven. “We zijn niet zozeer bezig met een klimaatbestendig huis, maar wel met een levensbestendig huis”, vertelt Jan.

Een traplift naar zolder

Bij het levensbestendige huis hoort sinds kort ook een traplift. Hiermee kan Bart zelf op een veilige manier naar de slaap- en badkamer op de 1ste verdieping. Én naar zijn werkkamer helemaal boven in het huis. Daar luistert hij graag naar klassieke muziek en werkt hij achter zijn laptop. Ook de wasmachine staat op zolder. Bart kan prima wennen aan de traplift. Hij is al een paar keer op zolder geweest. “Ik kan nu ook weer even met de plantengieter naar zolder om planten water te geven”, vertelt hij.

De Otolift

Het merk Otolift viel op volgens Jan: “Otolift was gewoon de meest voorkomende reclame.” Dat schepte verwachtingen. Die zijn waargemaakt, want Jan is erg tevreden: “Er kwamen ontzettend leuke monteurs om de lift te installeren. De deur ging open en er stond een monteur met een ‘grote smile’. Daarbij hadden ze een halfuur van tevoren netjes laten weten dat ze eraan kwamen. Ze begonnen om 9 uur en klokslag 1 uur waren ze klaar. Dus dat was perfect.”

Meer klantverhalen

Bekijk hier alle klantverhalen