Een groot deel van de Nederlandse huizen is met een traplift geschikt te maken om langer thuis te blijven wonen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Het aantal huizen dat met een traplift óf andere hulpmiddelen levensloopbestendig is ligt nog hoger. Van de ruim 8 miljoen woningen zijn er zeker 5,8 miljoen aan te passen voor bewoners met ouderdomsklachten en chronische ziekten.
De meest voorkomende woningsoort in Nederland is het rijtjeshuis, gevolgd door portiekwoningen met een buitentrap. De trap is echter een van de eerste obstakels voor mensen die slechter ter been worden, waardoor de woning al snel niet meer goed toegankelijk is. Voor maar liefst één op de drie ouderen is traplopen een probleem. Door een traplift te laten plaatsen, zijn deze woningen toch geschikt om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Thuis blijven wonen is een wens van veel ouderen. Maar liefst 21% van de 75-plussers wil zelfs nooit of te nimmer verhuizen. Ook niet als gezondheidsproblemen ervoor zorgen dat thuis wonen niet meer vanzelfsprekend is. Hechting aan de omgeving en de woning spelen hierin een belangrijke rol. Net als het behoud van zelfstandigheid. Daarnaast is het overheidsbeleid erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dan is het belangrijk dat de woning geschikt is om levensloopbestendig te maken. Welke woningaanpassingen nodig zijn, is afhankelijk van de wensen en beperkingen van de bewoner.
Hoeveel woningen makkelijk aanpasbaar zijn verschilt per gemeente. In Rozendaal (Gelderland), Leeuwarderadeel (Friesland) en Zeevang (Noord-Holland) is dit minimaal 90%. Rijswijk (50%), Den Haag (48%) en Amsterdam (43%) sluiten de lijst met het minste aantal aanpasbare woningen. Om te bepalen of een woning makkelijk aanpasbaar is, heeft TNO alle woningen in Nederland voorzien van een sterrenclassificatie. Een woning met 0 sterren of 1 ster is niet aanpasbaar, omdat de geschatte kosten hoger liggen dan €10.000. Verhuizen kan dan een voordeligere optie zijn.
Een voorbeeld van een ongeschikte woning is een bovenwoning in een portiekflat zonder lift. In de praktijk zal een gedeelte van deze woningen toch bereikbaar zijn met een traplift in het gemeenschappelijke trappenhuis. Een voorwaarde is wel dat de traplift de vrije doorgang niet blokkeert, zodat de flat veilig te verlaten is bij bijvoorbeeld brand. Heeft de woning 2 of 3 sterren, dan gaat het om een woning waarin een traplift past of waar andere hulpmiddelen thuis wonen mogelijk kunnen maken. De woningen met 4 of 5 sterren zijn al (zo goed als) volledig aangepast of zijn helemaal gelijkvloers.
Van alle woningen in Nederland is ruim 65% een eengezinswoning, het grootste gedeelte daarvan heeft minimaal één trap. En omdat er verschillende soorten eengezinswoningen bestaan, zijn er dus ook diverse soorten trappen. Trapliftfabrikant Koninklijke Otolift ontwikkelde daarom een traplift die gemakkelijk op maat gemaakt kan worden voor vrijwel alle soorten trappen. Binnen 48 uur kan de traplift op uiteenlopende trapsoorten geplaatst worden. De gebruiker kan ook kiezen tussen plaatsing aan de binnenzijde of de buitenzijde van de trap. Een traplift aan de binnenzijde houdt de brede kant van de treden goed beloopbaar. En de trapleuning kan in veel gevallen gewoon blijven zitten.
Meer over langer thuis wonen