Het moment dat het fysiek minder wordt komt voor ons allemaal. Met een gezonde leefstijl en wat geluk kunnen we dat moment voor ons uitschuiven, maar in dit geval wordt uitstel zeker geen afstel. Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor ouderen die hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven zo veel mogelijk willen behouden.
Er zijn tientallen hulpmiddelen voor senioren. Het zijn grote en kleine Instrumenten waarmee ouderen zelfredzaam blijven. Eén ding hebben zij gemeen. Ze zorgen er namelijk voor kwaliteit van leven als het fysiek wat minder gaat. Welk hulpmiddel voor u uitkomst biedt hangt af van uw gezondheidssituatie, maar ook uw woonsituatie en uw wensen.
Een hulpmiddel is kortgezegd een product dat ondersteuning biedt. Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor langdurige zorg, heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een lijst gemaakt met honderden hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn op verschillende manieren in te delen. Bijvoorbeeld hulpmiddelen die helpen bij het bewegen, hulpmiddelen voor thuis en medische hulpmiddelen.
Het aanbod van hulpmiddelen die ondersteunen bij het bewegen en het verplaatsen van A naar B, is omvangrijk. Logisch, aangezien ouderen vaak te kampen krijgen met een verminderde mobiliteit. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk de rollator, scootmobiel en rolstoel. Hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ouderen bijvoorbeeld zelf boodschappen kunnen blijven doen, of op familiebezoek kunnen gaan. Maar ook een sta-op-hulp (zoals een sta-op-stoel) scharen we onder de mobiliteitshulpmiddelen.
Thuis in onze geliefde woning blijven, wie wil dat niet? Hulpmiddelen leveren in huis een belangrijke bijdrage aan de zelfredzaamheid van ouderen. Het assortiment aan hulpmiddelen dat thuis gebruikt kan worden is enorm. Een antislip douchemat voorkomt uitglijden, een knopenhaak maakt het aan- en uitkleden makkelijker en een traplift maakt uw trap weer veilig toegankelijk. En met een alarmeringshorloge of valalarm kan er snel hulp ingeschakeld worden als het toch een keer nodig is.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen medische en niet-medische hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen zijn producten die gebruikt worden voor het vaststellen, voorkomen, bestuderen en/of behandelen van ziekten of handicaps. Deze hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door mensen die aan artrose of diabetes lijden. Voorbeelden van medische hulpmiddelen zijn een rolstoel, een knieprothese, neusspray en pleisters.
Hulpmiddelen kunnen vergoed worden via de Wmo. Gemeenten verstrekken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maatwerkvoorzieningen. De hulpmiddelen die hieronder vallen, zijn specifiek bedoeld om één persoon te ondersteunen. Denk aan een op maat gemaakte rolstoel, maar ook een traplift. Het zijn hulpmiddelen waarmee bijvoorbeeld ouderen of mindervalide mensen ondersteund worden om thuis te kunnen blijven wonen. Wie via de Wmo een hulpmiddel aanvraagt, heeft geen vrijheid om zelf de uitvoering, het merk of de leverancier te kiezen.
Naast de Wmo, kunnen hulpmiddelen ook via de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed worden. De Wlz regelt de vergoeding van hulpmiddelen voor mensen die in een instelling wonen. Via de Zvw worden algemeen gebruikelijke voorzieningen vergoed. Dit zijn hulpmiddelen die, in tegenstelling tot hulpmiddelen via de Wmo, niet aangepast zijn voor één persoon zijn. Enkele voorbeelden zijn wondverbandmiddelen, aangepast bestek en rollators.
We worden steeds ouder en dat vertaalt zich naar de samenstelling van de bevolking. Het aandeel senioren blijft nog groeien. In 2020 waren er bijna 3,5 miljoen 65-plussers, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een krappe twintig procent van de bevolking. Ter vergelijking: in 1990 was 12,8 procent van de Nederlanders 65-plus. Het aantal 65-plussers blijft stijgen naar 26 procent in 2040. Hierdoor neemt de vraag naar hulpmiddelen voor senioren alleen maar toe.
De meestgebruikte hulpmiddelen zijn brillen/lenzen, een kunstgebit/gebitsprothese en steunzolen. Zo blijkt uit onderzoek van het Nivel, de Nederlandse kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg. Daarnaast worden ook gehoorapparaten, hulpmiddelen voor het openmaken van flessen en incontinentiematerialen vaak gebruikt.
Hulpmiddelen zijn te koop, te huur of te leen. Dat kan online of in fysieke winkels. Medische hulpmiddelen (bijvoorbeeld medicijnen en thermometers) zijn in de meeste supermarkten en bij apotheken te koop. Maar voor hulpmiddelen die speciaal bedoeld zijn voor ouderen, bestaan er thuiszorgwinkels. Deze winkels met hulpmiddelen voor ouderen hebben vooral hulpmiddelen voor thuis en onderweg in het assortiment. Zoals rollators, sta-op-stoelen, trapliften en speciaal bestek. De medewerkers van deze winkels geven persoonlijk advies, tijdens een winkel- of thuisbezoek.
Meer over langer thuis wonen