Menu

De eigen woning aanpassen: wat is er allemaal mogelijk?

Waar begin je als je een woning toekomstbestendig wilt maken? Wie langer thuis wil blijven wonen, zal zonder twijfel verdwalen in het enorme aanbod aan (slimme) oplossingen. En dat zal voorlopig zeker niet veranderen. Nederland vergrijst en de overheid stimuleert zo lang mogelijk thuis wonen. De gemeente Doetinchem zag jaren geleden al in dat goede voorlichting belangrijk is en bedacht daarom de Belevingswoning. Onlangs is de gemeente een samenwerking aangegaan met Zlimthuis, een aanbieder van slimme oplossingen om veilig thuis te wonen. Deze organisatie kreeg de vrije hand om de woning aan te passen met de nieuwste en beste mogelijkheden.

Wie door de Ruyslaan in Doetinchem loopt, zal in eerste instantie niet veel aandacht besteden aan nummer 18. Behalve een kleine veiligheidscamera, een slimme deurbel en een rolstoelhelling, lijkt het aan de buitenkant op een doorsnee rijtjeshuis. Maar niets is minder waar. Vanbinnen, en vanbuiten, is de woning helemaal aangepast om oud in te worden. Verlichting achter de trapleuning, een traplift, wandbeugels, keukenhulpmiddelen, en een sta-opstoel. Het is slechts een greep uit de hulpmiddelen waarmee de woning is uitgerust.

Op de trap van de Belevingswoning staat een traplift van Otolift, waarmee iedereen veilig naar boven en beneden kan.

Een toegankelijk huis beleven

“Zien is geloven”, vertelt Martijn Engelen van Zlimthuis. “Alles werkt en kan uitgeprobeerd worden.” De Belevingswoning is een gezamenlijk project van de gemeente Doetinchem, ledenvereniging Kruiswerk Achterhoek en Liemers en de woningbouwcorporaties uit de regio. Zij zijn allemaal op hun eigen manier bezig met de vergrijzing van Nederland. Met de Belevingswoning hebben de partijen een plek gemaakt waar ouderen uitleg krijgen over de mogelijkheden. En waar ze het zelf kunnen uitproberen. Elke ruimte in de woning is daarom volledig aangepast. Ook beschikt de woning over een vergaderkamer, waar de projectpartners presentaties kunnen geven over langer thuis wonen.

Ook over de manier waarop de informatie gebracht wordt aan de doelgroep is goed nagedacht. De vrijwilligers die rondleidingen gaan geven weten als geen ander waar de ouderen tegenaan kunnen lopen, zij behoren namelijk tot dezelfde leeftijdscategorie. De woning is daarnaast ook ideaal voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met mensen die langer thuis (willen) wonen. Studenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en Wmo-adviseurs zijn daarom ook welkom in de Belevingswoning. Martijn: “De Belevingswoning is voorzien van allerlei praktische dingen zodat de woning levensloopbestendig is. Soms zijn het kleine dingen, zoals handig bestek en toiletverhogers. Maar je kunt er ook beeldbellen via de televisie en er staat een hoog-laagbed.” Verhuizen is dus echt niet altijd de enige oplossing.

De Belevingswoning in Doetinchem is een volledig aangepaste woning waar ouderen inspiratie op kunnen doen.

De noodzaak van een toegankelijke woning

En dat is belangrijk, want de vergrijzing zet door en het aantal beschikbare seniorenwoningen is voorlopig nog niet voldoende. De verwachting is dat het aantal ouderen nog flink gaat stijgen tussen nu en 2040. Zo neemt het aantal 75-plussers toe met 86%. Dat betekent een stijging van 1,2 miljoen in 20 jaar tijd. En het aantal 90-plussers groeit van 127.000 in 2019 tot 318.000 in 2040. Zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het merendeel van de ouderen woont in een woning die niet of niet voldoende geschikt is. En dat terwijl de meeste woningen wel gemakkelijk aangepast kunnen worden, zo laat de Belevingswoning in Doetinchem zien.

Vanwege het coronavirus is de belevingswoning in Doetinchem nog niet open voor het publiek. Houd daarom de website van de Belevingswoning in de gaten. Zodra de woning open gaat kan daar ook een afspraak gemaakt worden. Later is de Belevingswoning ook zonder afspraak te bezoeken, op vaste dagdelen per week. Zo kan iedereen terecht in Doetinchem voor informatie over langer thuis wonen.

Meer over langer thuis wonen

Plateautraplift

Met een plateautraplift vervoert u snel en gemakkelijk goederen of uw huisdier. Voor elke situatie is er wel een oplossing.

Of ga terug naar het thema: Langer thuis