Menu

Congres Slimmer Thuis: technologische oplossingen om langer thuis te blijven wonen

5 juni 2019 – 16:06

“We hebben een vrij groot probleem”, zo opent Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het congres Slimmer Thuis. “We worden met elkaar steeds ouder: het aantal 75-plussers gaat verdubbelen en het aantal 90-plussers zal verdriedubbelen. Dat betekent ook dat steeds meer mensen te maken krijgen met chronische ziekten.” 

Om de verdubbeling in de zorgvraag op te lossen zet de overheid in op het toepassen van technologische hulpmiddelen in de zorg (e-health). Tijdens het congres, dat op 23 mei plaatsvond, maakten zo’n 750 zorg(gerelateerde)professionals kennis met de nieuwste technologieën om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam, al tijdens de bouw in 1923 – 1926 een icoon van vooruitstrevendheid, was de ideale locatie voor een dergelijk congres. Naast een informatiemarkt op de begane grond, werden er verspreid over enkele verdiepingen 33 workshops gegeven. Tijdens de workshop ‘Slimme vragen: geld is het probleem niet?’ gingen Manon Vanderkaa (directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB), Thijs Jansen (Zorginhoudelijk adviseur bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis), Sven de Langen (wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport van de gemeente Rotterdam) en Ellen Maat (lid van de raad van bestuur van zorggroep Florence) met elkaar en met het publiek in gesprek over de bekostiging rondom technologie thuis. Maat: “Bij Florence zijn wij al lang bezig met innovatie in de zorg. Hiermee vergroot je de kwaliteit en veiligheid en bespaar je op mensenwerk. Maar de zorg ís mensenwerk en dat zal het altijd blijven. Geld is niet het probleem, maar in geld zit wel de oplossing.”

Uiteenlopende workshops

De andere workshops gingen onder andere over het vergroten van de digitale vaardigheden van zorgprofessionals, een bewoners-app voor kwetsbare ouderen en een slimme tool waarmee woningcorporaties efficiënte beslissingen kunnen nemen om huurwoningen levensloopbestendig te maken. De rode draad van de dag was niet alleen technologie, maar ook eenzaamheid onder ouderen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot gedeelte van de ouderen eenzaam is (30% volgens het LASA-onderzoek).“Eenzaamheid is het nieuwe roken”, zei Eric Schoenmakers (Fontys) tijdens de workshop ‘Eenzaamheid in een technologische wereld’. “Eenzame mensen zorgen minder goed voor zichzelf.” Om die eenzaamheid te verkleinen en om ouderen beter om te laten gaan met technologie, regelt de KBO-PCOB tabletcoaches voor ouderen. Heleen Post (92) wordt bijgestaan door vrijwilligster Iris Kooijman (74). Kooijman: “Het overbrengen van techniek moet in een andere taal, want de logica is er nog niet bij ouderen.” Post vult aan: “Je moet de uitleg in je eigen woorden kunnen omschrijven, want met ouder worden gaat ook je geheugen achteruit.”

En verder

Tijdens de afsluitende bijeenkomst verschijnt Reinier Koppelaar (programmamanager Langer Thuis bij het Ministerie van VWS) op het grote podium: “We hebben elkaar heel hard nodig bij het zetten van de volgende stap.” Het tekort aan medewerkers in de zorg is door het huidige kabinet weliswaar verkleind van 125.000 naar 88.000, maar zal in de toekomst weer oplopen. Naast het voorkomen (preventie) en het verplaatsen (van ziekenhuis naar de huiskamer) van zorg, zal de overheid inzetten op het vervangen van zorg. De komende drie jaar wordt er jaarlijks dertig miljoen euro beschikbaar gesteld om e-health op te schalen. De conclusie van het congres is duidelijk: dankzij slimme toepassingen kunnen ouderen nu én in de toekomst de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Meer over design & innovatie

Of ga terug naar het thema: Design & Innovatie