De knie is één van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. Bij elke stap die we doen wordt er een beroep gedaan op onze knieën. Overbelasting van een knie ligt op de loer, zeker als u wat ouder bent. Hoe raakt een knie overbelast en wat is er aan te doen? En hoe kunnen we helemaal voorkomen dat uw knie overbelast raakt?
De knieën zijn belangrijke schakels in ons lichaam. Overbelasting van een knie kan dus al snel flinke beperkingen opleveren in het dagelijkse leven. Maar wat is precies een overbelaste knie? Kort en simpel samengevat betekent het dat u te veel heeft gevraagd van uw knie. Daardoor ontstaat irritatie of zelfs pijn. De symptomen van een overbelaste knie kunnen van korte duur zijn of juist lang aanhouden. In dat laatste geval spreken we van een chronische aandoening. Honderdduizenden Nederlanders kampen met chronische knieproblemen, omdat de knie of knieën te lang en te zwaar belast zijn.
De knie is een ingewikkeld gewricht met een belangrijke functie. Het verbindt het bovenbeen met het onderbeen en het kan in drie richtingen bewegen. Het gewricht bestaat uit het dijbeen, het scheenbeen, het kuitbeen en de knieschijf. Het kraakbeen in het gewricht zorgt ervoor dat de botten kunnen bewegen zonder dat ze elkaar raken. Rondom het gewricht bevindt zich dan weer het gewrichtskapsel waar een vloeistof aangemaakt wordt dat als smeerolie fungeert. De knie- en kruisbanden zorgen voor stabiliteit. En door aansturing van de spieren en pezen rondom het gewricht wordt de knie in beweging gebracht.
Naast het mogelijk maken van beweging, draagt het kniegewricht ook het lichaamsgewicht. Zware belasting en inspanning kunnen er dan ook gemakkelijk voor zorgen dat de knieën overbelast raken. Als we het over overbelasting van de knie hebben, dan bedoelen we vaak overbelasting van een onderdeel van het kniegewricht. Bijvoorbeeld het kraakbeen of een pees.
Pezen verbinden de spieren met de botten. In de knie bevinden zicht verschillende pezen, zoals de patellapees. De symptomen bij overbelasting van de kniepees? Als een kniepees overbelast raakt, kan er een ontsteking of een zwelling ontstaan. Ook kan overbelasting van de kniepees voor pijn zorgen. Ook kan de pees in de knie door overbelasting deels of zelfs volledig afscheuren. Als de overbelasting voor chronische klachten zorgt, wordt dit ook wel een springersknie genoemd.
Overbelasting van het kniekraakbeen kan voor scheuren of afbrokkeling zorgen. Dit kan onder andere zorgen voor pijn, krakende botten, een zwelling in de knie. Als het kraakbeen in de knie eenmaal beschadigd is door overbelaste knieën, dan kan dit niet zomaar meer herstellen. Ook kan er hierdoor artrose in de knie ontstaan.
Er zijn verschillende symptomen die een overbelaste knie kunnen aanduiden. Zoals pijn boven, onder of achter de knie en een vochtophoping. Ook een ontsteking in de knie kan veroorzaakt worden door overbelasting. Een te zware belasting of een langdurige overbelasting van één of beide knieën kan bijvoorbeeld voor een ontsteking in de slijmbeurzen zorgen. De knie kan hierdoor flink dik worden en erg pijnlijk zijn, wat behoorlijk hinderlijk kan zijn tijdens de dagelijkse bezigheden. Andere symptomen van een overbelaste knie zijn irritatie bij inspanning, een rode kleur en stijfheid van het gewricht.
Overbelasting van de knie kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Ouderdom is een belangrijke oorzaak. We gebruiken onze knieën vanaf het moment dat we kunnen lopen elke dag, de hele dag door. Met het verstrijken van de jaren heeft dat z’n weerslag. Er treedt slijtage op. Ook overgewicht is een risicofactor. Hoe zwaarder iemand is, hoe meer de knieën te verduren hebben. En het zal geen verrassing zijn dat intensief sporten, en dan vooral hardlopen, tot overbelaste knieën leiden.
De belangrijkste oorzaken van een overbelaste knie:
Niet alleen fanatieke hardlopers lopen veel kans op blessures. Ook wandelen kan zorgen voor overbelasting van de knie. Het gaat dan voornamelijk om veel en langdurig wandelen, omdat de knieën hierbij voor een lange tijd dezelfde bewegingen maken. Verkeerd lopen en verkeerde schoenen dragen hieraan bij. Om overbelasting aan een knie door wandelen te voorkomen is het belangrijk om voor een goede uitrusting te zorgen en langere en uitdagende wandelingen langzaam op te bouwen.
Een knie die het flink te verduren heeft gehad, heeft vooral behoefte aan rust. Een aantal dagen pas op de plaats maken kan wonderen doen. Hoelang er rust moet worden genomen bij een overbelaste knie, hangt vooral af van de ernst van de klachten. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om advies in te winnen bij een fysiotherapeut of huisarts. Verkeerd trainen kan de situatie namelijk alleen maar verergeren. Goede begeleiding voorkomt dat. Soms bieden medicijnen, bijvoorbeeld ontstekingsremmers of pijnstillers, uitkomst. Een arts kan medicijnen voorschrijven. Ook het intapen van de knie of het tijdelijk gebruiken van hulpmiddelen als een wandelstok of kniebrace, kunnen de gevolgen van een overbelaste knie inperken.
De kans dat een overbelaste knie opnieuw overbelast raakt na de hersteltijd, is groot. Vraagt u zich af wat te doen bij een overbelaste knie om dit te voorkomen? Gerichte oefeningen kunnen ervoor zorgen dat uw knieën minder snel overbelast raken. Oefeningen houden het kniegewricht soepeler en zorgen voor een sneller herstel. Er bestaan verschillende oefeningen die de spierkracht en de mobiliteit verbeteren en pijn en andere symptomen van de overbelaste knie kunnen verlichten. Daarnaast is zwemmen een uitermate geschikte hersteltraining voor een te zwaar belaste knie. Ook een (sport)massage kan uitkomst bieden. Omdat het belangrijk is dat deze oefeningen juist uitgevoerd worden, is het goed om advies in te winnen bij een fysiotherapeut. Zorg daarbij voor voldoende hersteltijd bij een overbelaste knie, om te voorkomen dat uw knie direct opnieuw overbelast raakt.
Meer over gezondheid