Mevrouw Bor – Den Haag
De van oorsprong Maastrichtse mevrouw Bor is in haar leven meerdere keren verhuisd. Toch woont ze inmiddels al 52 jaar in haar huis in Den Haag. De glas-in-loodramen, de hoge trappen en de karakteristieke trapleuningen zijn slechts enkele bijzondere kenmerken van haar statige woning. “Ik wil die trapleuningen er niet afhalen”, vertelt mevrouw Bor, die erg gesteld is op de authentieke details. Ze is dan ook blij dat die kunnen blijven zitten, ook nu de trapliften er staan.
Voor het huis in Den-Haag heeft mevrouw Bor in meerdere huizen gewoond. En niet alleen in Nederland, ze woonde ook 3 maanden lang in Suriname. Nadat ze klaar was met haar studie tropische geneeskunde zorgde ze in Suriname voor het transport van de medische voorraden. Daarbij werkte ze als assistent in een laboratorium. “Ik was slechts 21 en was de jongste assistent op dat moment. Maar ik ging wel naar Suriname!” Later werkte ze in Nederland bij een reumatoloog om de hoek, terwijl ze tegelijkertijd samen met haar man een eigen administratiekantoor opzette.
Stilzitten heeft mevrouw Bor nooit gekund. Ook niet nu ze bijna 80 jaar is. Hoewel haar zicht en haar gehoor minder worden en ze daarbij ook last heeft van haar polsen, helpt ze vaak in het hotel van haar dochter. Ze checkt de gasten in en doet de administratie. “Mijn dochter komt zelf een heel eind met de administratie, maar ze vindt het niet zo leuk. En ik werk graag met getalletjes.”
De man van mevrouw Bor was ook een echte ondernemer, hij zat in het vastgoed. “Mijn dochter heeft hetzelfde als wat mijn man had: altijd overal kijken welke panden er te koop staan en wat het kost.” Nadat meneer Bor overleed, is mevrouw Bor helemaal gestopt met het administratiekantoor dat zij aan huis hadden. Met drie ruime woonlagen heeft zij dan ook veel ruimte waar zij geen gebruik van maakt. Haar kinderen hebben de bovenste verdieping verbouwd tot een opzichzelfstaand appartement. “Ik had de bovenste verdieping verhuurd aan een student. Maar die zat er 4 jaar in plaats van 4 maanden. ” Nu de huurder eruit is, gebruikt ze de bovenste verdieping om te puzzelen. “Het eerste wat ik boven gedaan heb, is een grote puzzel van 1000 stukjes neerleggen. Want als ik de tijd heb, puzzel ik graag,”
Om helemaal op de bovenste verdieping te komen, gaat mevrouw met 2 trapliften omhoog. Door scoliose in haar rug doet traplopen te veel pijn. “Ik heb al sinds mijn geboorte een vergroeiing in mijn rug. Als ik veel traploop, doet dat heel veel pijn. Dat wordt steeds erger. Ik zit daarom al vanaf mijn 21ste bij de fysiotherapeut.” De verkromming in haar rug wordt steeds erger en beknelt nu een zenuw, waardoor haar been soms niet goed meewerkt.
“Een halfjaar geleden zei de fysiotherapeut: ‘Nu lukt het mij niet meer, ik krijg die pijn niet meer weg.’” Hij gaf mevrouw Bor daarom het advies om een traplift te kopen. “‘Je gaat bij mij in de praktijk al 2 jaar met de traplift naar boven. Kan je niet zorgen dat je zelf thuis een traplift krijgt?’ vroeg hij mij. Toen heb ik een vriendin van mij ernaar gevraagd, zij had al een lift van Otolift aangeschaft. Ik ben er met haar over gaan praten.” Na een test bij haar vriendin besloot mevrouw Bor om ook een Otolift te kopen. Want Otolift plaatst de trapliften met de grootste voorzichtigheid. Dat is belangrijk voor mevrouw Bor. Omdat ze in een oud huis woont, vindt ze het belangrijk dat de trap zoveel mogelijk in originele staat blijft.
Meer klantverhalen