Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer Nederlanders overlijden aan de gevolgen van een valpartij. Dit maakt valpreventie nog belangrijker dan voorheen. Meer over vallen en valpreventie, leest u op deze pagina. Zo leest u in dit artikel hoe vaak valpartijen voorkomen bij Nederlandse senioren, maar ook wat u zelf kunt doen voor valpreventie en welke hulpmiddelen u kunt gebruiken om valpartijen te voorkomen.
Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende hulp terecht komt, in 10 jaar tijd met maar liefst 40 procent is gestegen. Er is sprake van vergrijzing in Nederland, maar de vergrijzing is niet de enige verklaring van deze hoge stijging. Er zijn simpelweg meer en meer ouderen die door een flinke val in het ziekenhuis terecht komen. Sterker nog, iedere dag overlijden er gemiddeld 9 mensen van 65 plus aan de gevolgen van een val. Iedere 5 minuten komt er een oudere binnen op de spoedeisende hulp na een val in of rondom huis.
Er zijn verschillende dingen die u als senior zelf kunt doen in het kader van valpreventie. Wij geven u graag drie algemene valpreventie tips:
Ook zijn er diverse hulpmiddelen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat u valt. Ten eerste kunt u een wandelstok of een rollator gebruiken om te voorkomen dat u valt. Deze hulpmiddelen helpen u niet alleen recht te blijven staan, maar verbeteren bovendien uw mobiliteit. Heeft u last van een verminderde mobiliteit door bijvoorbeeld artrose, dan kan het zeker verstandig zijn een goede wandelstok of rollator aan te schaffen.
Bent u bang dat u van de trap valt door uw verminderde mobiliteit? Dan kunt u een traplift aanschaffen. Een traplift helpt u zonder enige moeite en zonder enig risico naar boven en naar beneden te gaan. U gaat op de traplift zitten, u zet het apparaat aan en voor u het weet, bent u boven of juist beneden. Omdat een val van de trap fatale gevolgen kan hebben, is een traplift zeker een goed hulpmiddel tegen vallen.
Meer over veiligheid