Bepaalde uitgaven, zoals zorgkosten, mag u aftrekken bij de belasting. Dat houdt in dat uw inkomen verminderd wordt met de kosten die u gemaakt heeft voor bijvoorbeeld uw medicijnen. Een lager inkomen betekent dat u minder belasting hoeft te betalen, waardoor u in veel gevallen geld terugkrijgt bij uw belastingaangifte. Omdat de regels voor het aftrekken van kosten behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn, informeren wij u graag of u de kosten van uw traplift (deels) kunt terugkrijgen.
Nee. De kosten voor een traplift zijn niet fiscaal aftrekbaar bij de belasting. Als uw buren of familieleden de kosten voor hun traplift wel af konden trekken, dan kochten zij de traplift vóór 2014. Tot 1 januari van dat jaar waren de kosten namelijk wel gewoon fiscaal aftrekbaar.
Een traplift werd van 2009 tot 2013 gezien als een ander (dan farmaceutisch) hulpmiddel. Net als andere woningaanpassingen, zoals een scootmobiel, een rolstoel en een verlaagd aanrecht, konden de kosten voor een traplift afgetrokken worden van de belasting. Dat stond vast in de Wet inkomstenbelasting. Deze wet bepaalt dat elke Nederlander belasting betaalt over zijn of haar inkomen. Onder de wet vallen ook de regels over welke (zorg)kosten aftrekbaar zijn van de belasting en welke niet.
Sinds 2014 worden alle aanpassingen aan, in of om een woning vergoed via de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Deze wet bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn om inwoners te ondersteunen bij het zelfstandig (langer) thuis wonen. Hieronder vallen het verstrekken van hulpmiddelen en het aanpassen van de woning van de aanvrager. Daarom geldt voor trapliften dat belastingaftrek sinds de wetswijziging niet meer mogelijk is.
Als u een traplift aanvraagt via de Wmo, betaalt u maandelijks een eigen bijdrage voor het hulpmiddel of de woningaanpassing. Die eigen bijdrage wordt ook wel het abonnementstarief genoemd. De hoogte ervan kan verschillen per gemeente, maar is vastgesteld op maximaal €19 per maand. Als u of uw partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, kunt u vrijstelling krijgen van de eigen bijdrage. Vanwege wijzigingen in de wet is het abonnementstarief van de Wmo sinds 2019 niet meer aftrekbaar van de belasting.
Hoewel u de kosten van uw traplift niet meer fiscaal kunt aftrekken, zijn er nog andere mogelijkheden om een traplift met voordeel te kopen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de blijverslening. Via deze persoonlijke lening of extra hypotheek kunt u woningaanpassingen financieren. Het voordeel van de blijverslening is dat de rente lager ligt dan bij andere leningen. Of kies voor de verzilverlening. Hiermee zet u de overwaarde van uw koopwoning in om uw traplift te kopen. Het is afhankelijk van uw gemeente of u gebruik kunt maken van deze leningen.
Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de Wmo of een lening via uw gemeente, maar wilt u toch voordelig een traplift kopen? Dan kunt u bij Otolift ook informeren over de mogelijkheden voor het kopen van een tweedehands traplift. Of u kunt de traplift (tijdelijk) huren voor een laag bedrag per maand.
Meer over financiën